Întreţinerea lunară a mastodontului este echivalentă cu 91 de salarii minime. Ca să o poată renova, Prefectura a cedat administraţia imobilului Consiliului Judeţean Maramureş.
Cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.000 de metri pătraţi şi peste 400 de încăperi, clădirea Palatului Administrativ din Baia Mare este un veritabil „tocător" de bani. „Într-o lună de iarnă, facturile la utilităţi şi întreţinere ajung la peste 55.000 de lei", a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş. „Cu toate acestea, din cele patru corpuri de clădire care au parter plus trei nivele, doar trei beneficiază de agent termic", a adăugat Bucă. Pentru plata facturilor pe o singură lună, un muncitor care este remunerat lunar cu salariu minim net pe economie de 600 de lei ar trebui să lucreze mai bine de şapte ani şi jumătate, iar un bugetar care are leafa lunară minimă de 700 de lei ar trebui să-şi lase retribuţia pe şase ani şi jumătate pentru a achita facturile la utilităţi.
Clădirea nu a fost renovată niciodată
Dată în folosinţă în anul 1970, clădirea Palatului Administrativ are patru corpuri de clădire, dar numai trei dintre ele beneficiază de agent termic. „Cel de-al patrulea corp adăposteşte arhiva instituţiei şi era inutil s-o încălzim", a precizat Bucă. Clădirea este dotaă din construcţie cu o centrală proprie pe gaz, dar care este deja depăşită moral, pentru că este veche de 39 de ani. Mai mult, imobilul nu are geamuri termopan şi nici aer condiţionat. „Nu s-au făcut investiţii la clădire pentru că Instituţia Prefectului nu are fonduri proprii, s-au făcut numai cosmetizări periodice, câte o zugrăveală şi reparaţii curente", a subliniat Dumitru Dumuţa, secretarul instituţiei.
Plata facturilor se face, parţial, din chirii
Totalul facturilor la întreţinere ajunge la 55.000 de lei, din care peste 21.000 energia