Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) este Programul prin care se acordă fonduri euro pene nerambursabile pentru investiţii private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.
Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste10 miliarde de euro. Din aceştia, peste 8 miliarde euro sunt bani alocaţi României de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, restul provenind de la bugetul naţional.
PNDR este destinat dezvoltării zonelor rurale din România, prin crearea condiţiilor moderne de trai în societăţile rurale şi prin identificarea unor oportunităţi reale pentru toţi cei care vor să rămână în spaţiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este păstrarea diversităţii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european.
Pentru realizarea acestor obiective, au fost stabilite 4 priorităţi de finanţare prin PNDR, denumite generic axe. Aceste priorităţi sunt: Creşterea competitivităţii produselor agricole şi silvice - Axa I;Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural - Axa II;Creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale - Axa III;LEADER - Axa IV.
Fiecare axă este împărţită în Măsuri, în funcţie de categoriile de activităţi acceptate pentru finanţare prin PNDR (ex: investiţii, servicii de consultanţă, pregătire profesională, sprijin direct pe suprafaţă, etc).
Astfel, dacă prin cele 4 axe se stabileşte un cadru general, specificitatea investiţiilor eligibile este stabilită prin Măsurile de investiţii, încadrate în fiecare Axă în parte.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a primit din partea Autorităţii de Management pentru PNDR implementarea mai multor Măsuri de investiţii, astfel:
Măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole"
Măsura 121, lansată în