Executivul a lăsat în Legea unică de salarizare portiţe prin care, în 2010, poate intra adânc în salariile angajaţilor de la stat. În plus, o parte dintre aceştia vor rămâne şomeri. Sursa: Codrin Prisecaru
De anul viitor, toate salariile angajaţilor de la stat vor fi introduse în noua grilă stabilită prin Legea unică de salarizare, proces ce va dura până în 2015. An în care ar trebui să se ajungă la raportul de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, spre deosebire de raportul actual de 1 la 35, în medie. De anul viitor, toate salariile angajaţilor de la stat vor fi introduse în noua grilă stabilită prin Legea unică de salarizare, proces ce va dura până în 2015.
An în care ar trebui să se ajungă la raportul de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, spre deosebire de raportul actual de 1 la 35, în medie.
Reprezentanţii statului care au pus pe hârtie actul normativ susţin că, în această perioadă, salariile mari vor stagna, iar cele mici vor creşte etapizat, dar, per total, nimeni nu va pierde niciun leu din leafă.
Sindicatele susţin însă că, în ciuda aşteptărilor, anul viitor nu va fi unul cu creşteri. Acestea se tem că anumite prevederi neclare ale legii îi permit executivului să opereze noi reduceri de cheltuieli, prin neplata unor sporuri, a orelor suplimentare şi prin reluarea măsurii concediului forţat fără plată.
La reducerile de venituri se vor adăuga şi câteva mii de disponibilizări. După cum a explicat, ieri, ministrul muncii, Mihai Şeitan, „din calculele bugetare realizate de fiecare ordonator de credite reiese că este nevoie de reducerea cu 70.000-80.000 a posturilor din sistem”. Potrivit ministrului, cifra nu include doar bugetari care-şi vor pierde locurile de muncă, ci şi posturi vacante.
„În plus, conducerea fiecăr