* mostrele aduse de brăileni pentru examinare au arătat că porcii sacrificaţi au fost sănătoşi şi sunt numai buni pentru masa de sărbători * de la începutul lunii decembrie, în judeţul Brăila au fost tăiaţi 26.886 de grăsuni
Pe parcursul lunii decembrie, 26.886 de porci au fost sacrificaţi în judeţul Brăila, pentru a ajunge, sub formă de fripturi, cârnaţi sau caltaboşi, pe mesele gătite de sărbătoare. Dintre aceştia, 25.859 au fost tăiaţi în unităţile comerciale autorizate, precum "Melcart", "Marex", "Soroli Cola" sau "Electiv". În gospodăriile populaţiei s-au consemnat, până pe 25 decembrie, 1.027 de sacrificări, cu 430 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nicu Trifan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a precizat că această cifră corespunde solicitărilor primite de la populaţie pentru efectuarea examinării trichineloscopice. "Nu avem în evidenţă şi porcii sacrificaţi în gospodării, dar pentru care nu s-a solicitat examenul de trichină", a precizat Trifan. Acesta ne-a declarat că, spre deosebire de anul trecut, când a fost depistat un porc infestat cu trichinella spiralis, în decembrie 2009 nu s-a mai înregistrat niciun caz pozitiv.
Sacrificarea porcilor continuă, în gospodăriile ruşilor lipoveni care se pregătesc pentru Crăciunul pe stil vechi. Aceştia sunt aşteptaţi cu mostre de carne pentru examinare, în vederea eliminării riscului de trichinoloză, la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor, situat vizavi de Piaţa Halelor, precum şi la Staţiunea de Control Alimente din incinta Pieţii Halelor. Examinarea costă 7 lei. Pentru efectuarea examenului trichineloscopic se aduc 30-40 grame din muşchii pilieri diafragmatici, intercostali, maseteri sau din zona cefei. * mostrele aduse de brăileni pentru examinare au arătat că porcii sacrificaţi au fost