Tânărul în vârstă de 16 ani realizează roboţi care pot urmări persoane şi pot găsi victime în caz de cutremur, cu care a participat la concursuri internaţionale de profil, aducând României şase medalii.
Pasiunea lui Cornel Amariei pentru robotică s-a manifestat încă din gimnaziu. „Când eram în clasa a VIII-a, am văzut un film cu un roboţel făcut de nişte studenţi de la Universitatea Politehnica Bucureşti. Căuta o bilă roşie şi o prindea. Mi s-a părut interesantă ideea şi am început să caut informaţii despre cum se construieşte unul“, spune el.
Câteva luni mai târziu, Cornel a participat la primul concurs internaţional de profil, Infomatrix 2008, unde a obţinut o medalie de bronz. Anul acesta, la acelaşi concurs, tânărul a obţinut medalia de aur cu un robot-spion, dotat cu o cameră de filmat, care poate vedea în întuneric, putând chiar să găsească victime în urma unui cutremur.
La 16 ani, predă la universitate
Performanţa a fost suficientă încât să-l determine să continue, mai ales că deşi este elev, predă robotică şi electronică în cadrul cluburilor de profil din liceul unde învaţă şi din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Primul robot a fost confecţionat din componentele jucăriilor vechi şi urmărea obiectele luminoase.
Roboţii avansaţi „au luat naştere“ abia după un an. La începutul clasei a IX-a, tânărul a făcut un robot de spionaj cu care a participat la trei concursuri internaţionale, obţinând medalii de aur la toate.
Robot pentru persoanele cu dizabilităţi
În prezent, Cornel lucrează însă la un robot menit să-i ajute părinţii care au probleme locomotorii. „Mai întâi am început să-i fac schemele mecanice într-un program de design. L-am desenat până la ultimul şurub ca să mă asigur că poate rezista la toate forţele la care va fi supus. Peste 90% din piese trebuie aduse din afară, di