Curtea Constitutionala a dat o serioasa lovitura practicii asumarii raspunderii guvernului oricand si pe orice proiect de lege. In motivarea deciziei de a respinge Legea Educatiei Nationale, magistratii sanctioneaza inclusiv adoptarea acestui act normativ printr-o procedura extraordinara, desi circumstantele nu impuneau celeritatea.
Judecatorii au explicat ca reglementarea invatamantului se face prin lege organica, a carei adoptare presupune o intreaga procedura parlamentara ce da posibilitatea formularii de amendamente inclusiv din partea societatii civile.
Mai mult decat atat, angajarea raspunderii guvernului asupra unui proiect de lege urmareste ca acesta sa fie adoptat in conditii de maxima celeritate, pentru introducerea unor masuri urgente, cu aplicabilitate imediata intr-un domeniu de maxima importanta, conditii care nu sunt indeplinite in cazul Legii Educatiei Nationale.
"Atunci cand exista o majoritate parlamentara care rezulta din faptul ca partidele respective au format Guvernul, adoptarea sub forma asumarii raspunderii nu era oportuna, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar si universitar 2010-2011.
In plus, Curtea constata ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament, nu numai ca ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societatii civile in problema educatiei nationale (...)In concluzie, angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie", au decis judecatorii CCR.
Asadar, pentru prima data, Curtea Constitutionala impune doua limitari clare, nu neaparat cumulative, ale posibilitatii guvernului de a-si asuma r