Dragos Bogdan a strans cu greu 10.000 de euro ca avans pentru o casa. I-a pus pe un card, la una din bancile de top. Acum circa o luna, s-a trezit brusc fara niciun ban. Cardul fusese golit undeva in SUA. Dragos Bogdan nu are pasaport, nu s-a despartit de card si nu a dat nimanui datele sale de cont.
In aceeasi seara, el a depus plangere la Politie, iar a doua zi a incercat sa depuna o cerere de refuz la plata pentru tranzactiile facute ilegal. Surpriza insa. Banca nu i-a eliberat acest formular deoarece avea nevoie si de desfasuratorul tranzactiilor. Asa a inceput calvarul drumurilor interminabile intre Politie si banca.
"In ziua urmatoare ne-au dat un formular de refuz pe care l-am completat si l-am dus si la politie. Politia a spus ca nu e ceea ce trebuie. Ne-au cerut sa mergem la banca si sa ne dea un alt desfasurator al tranzactiilor", arata Dragos Bogdan.
Oricat a incercat el sa i se spuna in ce stadiu e banca in incercarea de a-i recupera banii, raspunsul era invariabil. "Banca face toate demersurile". Pana la urma a fost primit de un reprezentant al departamentului antifrauda, care i-a comunicat ca "banca face toate demersurile, au fost initiate refuzuri la plata catre comercianti, asteapta chitantele pentru confruntare cu semnatura mea, banca nu are asigurare pentru cazuri de acest gen, banca nu monitorizeaza actiunile facute de pe cardul de debit".
"Desi am cerut in mod expres sa ne spuna modalitatile prin care sa dovedim ca este o frauda, nu au fost interesati nici o secunda de acest aspect (nu au vrut sa vada cardurile - la insistentele noastre s-au uitat la ele, nu ne-au intrebat nici o clipa daca am instrainat cardurile, daca am tinut PIN-urile scrise pe hartie langa card, daca le-am pierdut, daca le-am ratacit etc.)", mai arata acesta.
In Romania, frauda este de patru euro la 100.000 euro tranzacti