Într-o revenire spectaculoasă, pieţele de capital au recuperat cea mai mare parte a pierderilor ce au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2009. Indicii burselor din Asia, America de Sud şi Europa de Est, domină topul câştigătorilor în 2009, în timp ce perdanţii se regăsesc în Africa şi în zona Golfului Persic.
Traşi în sus de potenţialul economiilor pe care le reprezintă, indicii de referinţă ai burselor din Rusia, Argentina, Sri Lanka şi Peru şi-au dublat valoarea faţă de nivelurile înregistrate la finele anului trecut.
Cu o creştere de 112% (calculat la valoarea de la jumătatea lunii decembrie) Indicele Moscow Interbank Currency Exchange (Micex) este liderul în topul celor 87 de indici din întreaga lume, incluşi în top-ul realizat de Forbes România.
Sectorul financiar a fost principalul motor al creşterilor înregistrate pe bursele de pe primele zece poziţii, dar companiile din domeniul energetic şi cel metalurgic au avut deasemeni o contribuţie importantă.
Nici indicii Vest-Europeni, şi nici cei Nord-Americani nu şi-au făcut aşadar loc în topul câştigătorilor anului 2009, dar nu se regăsesc nici în top-ul celor mai slabe evoluţii.
Aici regăsim ]n special indici ai burselor din Africa şi Orientul Mijlociu, dar şi indici europeni. Pe primele trei locuri din în top-ul perdanţilor se regăsesc (calculat la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie) cu pierderi de circa 35% faţă de finele anului 2008, indicii reprezentativi pentru bursele din Bermude, Costa Rica sau Nigeria, dealtfel pieţe mici, şi nereprezentative pentru economia globală.
România şi Ungaria, fruntaşe în europe de est
Continentul American şi zona Central şi Est Europeană sunt regiunile care ilustrează cel mai bine trecerea investitorilor de la pesimism la un un optimism extrem.
Astfel, în Centrul şi Estul Europei, culoarea burselor me