Zahăr natural sau îndulcitori sintetici? Chiar dacă la nivelul gustului, diferenţa nu este mereu evidentă, creierul nu se lasă păcalit.
Ultimele studii arată că, în funcţie de natura substanţei dulci consumate, se declanşează reacţii în mod evident diferite.
„Am folosit succesiv zahăr şi îndulcitori, în cantităţi echivalente, iar cei 12 voluntari care au participat la studiu nu au perceput diferenţele de gust, dar când le-am scanat creierele, activitatea cerebrală era diferită în funcţie de ceea ce au ingurgitat", arată psihiatrul Guido Frank, de la Universitatea Denver din Colorado, care a comparat efectul produs de zahăr cu cel produs de alţi îndulcitori la nivelul creierului.
Îndulcitorii întreţin foamea
Spre deosebire de zahăr, care activează la nivelul creierului şi zonele care sunt responsabile pentru starea de saţietate, îndulcitorii activează doar porţiunile creierului responsabile pentru receptarea gustului, nu şi pe cele care dau semnalul că organismul este sătul.
În acest fel se explică de ce persoanele care folosesc îndulcitori au o poftă crescută de mâncare, comparativ cu cei care folosesc zahărul natural.