O prognoză optmistă pentru 2010 (am apărut împreună cu Ernu într-un material pe Hnews). În rest, la Păltiniş e f bine. Revin mîine cu detalii.
Anul 2010 va fi un an bun. Ne vom da seama, de exemplu, cit de mult timp am putut sa pierdem vorbind despre bani, despre case, masini. Vom descoperi din nou deliciile supravietuirii, se va discuta infinit mai putin daca e potrivit sa asortezi baia cu semineul sau masina de 20 000 cu o casa de 150 000. Vom vinde tot si vom fugi toata ziua de banci. Nu vom mai avea bani nici de tigari. Ne vom intilni din nou pe la domiciliul unuia sau altuia pentru ca nu vom avea bani de iesit in oras. si sper ca vom face filozofie de pahar si vom descoperi noi forme de protest impotriva tiraniei financiare.
in fond, situatia e ciclica. Parintii nostri au tras vreo 40 de ani sub comunism ceausist si s-au ales la sfirsit cu un apartament la bloc. Copiii lor fac acum credite pe 30-40 de ani si s-au nefericit intr-un alt sistem, dar cu o finalitate identica. Atunci sistemul forta destinele. Acum noi ne fortam destinul sa semene cu sistemul.
Un vis din ce in ce mai puternic al oraseanului emancipat, care va lua probabil avint in 2010: plecarea din aglomeratie, retragerea catre orasel sau catre sat, pofta de linistire, meditatie, de descoperit chestii simple si mici, dezintoxicarea de adrenalina urbana. Nu m-as mira sa asistam la un fenomen corespondent „repartitiei”: pe vremea lui Ceausescu, oamenii buni si nesupusi care terminau facultatea erau trimisi sa-si faca meseria prin sate uitate de lume. Acum, fenomenul s-ar putea repeta voluntar: oameni valorosi care renunta voluntar sa mai lupte pentru ascensiune intr-un sistem in care nu mai cred.
Corespondentele astea sint facute in gluma. Dar capul in gura istoric pe care multi dintre noi il vom lua la anul, un an fara bani si fara mari sperante, ar putea fi un soc benefic, o