Pe masura ce se inmultesc informatiile oficiale privind furtul de la Ciorogarla, cazul, in loc sa se simplifice, se complica. Apar si se adancesc intrebari foarte delicate.
Cand a inceput ancheta?
Potrivit sefului DIICOT, Codrut Olaru, si sefului Politiei Romane, Petre Toba, ancheta care a dus la recuperarea armelor de la Ciorogarla a durat 4 luni, adica a inceput undeva in luna septembrie, in conditiile in care furtul a fost comis in ianuarie. Ce anume s-a intamplat in mod special in septembrie? A inceput scandalul de Ministerul de Interne, incheiat cu revocarea lui Dan Nica si, o data cu el, a fostului sef al DGIPI. O fi doar o coincidenta?
Dar faptul ca politia nu a anchetat cazul in timpul mandatului lui Dan Nica nu inseamna ca cercetarile au lipsit cu desavarsire. Seful DIICOT le-a multumit SRI si Directiei Generale de Informatii a Armatei pentru colaborarea la acest caz. Este vorba despre cele doua servicii secrete direct lezate de scandalul Ciorogarla.
De ce au fost furate armele?
Seful Politiei Romane, Petre Toba, ne spune ca "scopul frutului urmeaza sa fie stabilit, dar nu excludem posibilitatea comercializarii acestora". Altfel spus, nu e sigur ca armele au fost furate pentru a fi traficate.
Clanul Preda este, potrivit Politiei, specializat in trafic de droguri de mare risc, insa nu are un trecut in materie de trafic de arme. Nu are nici anvergura necesara pentru astfel de operatiuni. In acest context, actiunea de la Ciorogarla e, cumva, stranie.
In plus, au fost furate arme vechi si partial nefunctionale, pentru ele nici macar nu se mai fabrica munitie, in vreme ce arme noi si valoroase au fost lasate in depozit, ca si cum furtul in sine ar fi fost mai important decat prada. De altfel, aceasta valoreaza sub 10.000 de euro.
Armele furate puteau fi folosite de cla