Premierul rus a rămas „vioara întâi“ a duetului, în ciuda apelurilor preşedintelui pentru modernizarea ţării. Analiştii se întreabă dacă se vor inversa rolurile. 2010 va fi un an decisiv pentru Medvedev: fie va demonstra că este apt pentru rolul de preşedinte, fie va rămâne în istorie ca omul care i-a ţinut locul lui Putin.
Al doilea şi cel mai dificil an al „tandemocraţiei" Dmitri Medvedev -Vladimir Putin se încheie în Rusia sub retorica optimistă a liderilor, care au întrevăzut lumina de la capătul tunelului crizei. Criticii îi acuză că nu doresc să înveţe din propriile greşeli şi riscă să calce pe aceeaşi greblă şi în 2010, scrie Reuters.
Popularitatea „tandemului de guvernământ" din Rusia a început să scadă pentru prima oară anul acesta pe fondul şomajului în creştere, a succesiunii de catastrofe, acţiunilor de proteste ale stângii, dreptei, naţionaliştilor şi celor nostalgici după mâna forte a lui Stalin.
Între timp, preţurile la petrol au început din nou să crească, iar Vladimir Putin, vioara întâi a duetului, şi-a demonstrat abilitatea de a rezolva crizele sociale în vechiul stil: pozează în faţa camerelor de filmat şi face angajamente financiare generoase.
Optimismul său este parţial împărtăşit şi de preşedintele Dmitri Medvedev. Apelurile sale insistente la modernizarea ţării nu au fost urmate de măsuri concrete. „Verticala puterii" instituită de Putin şi dominaţia partidului Rusia Unită, asupra vieţii politice a ţării şi-a urmat cursul.
Criticile lui Medvedev, fără efect
Opoziţia susţine că seria de accidente tragice din acest an - de la reluarea vărsării de sânge în Caucazul de Nord, până la accidentele la importante obiective economice - dovedeşte o dată în plus incapacitatea actualului sistem de stat şi faptul că „democraţia dirijată" generează corupţie.
Criticile dure ale preşedintelui, dar fără rezultate v