Între riscurile legate de falimentul statului şi excluderea din zona euro, guvernul de la Atena trebuie să diminueze cheltuielile cu opt miliarde de euro. Cum resimt în România firmele cu capital grecesc situaţia din ţara lor? Grecia este în pericol de a se sufoca în datorii, este declaraţia pe care a făcut-o, săptămâna trecută, chiar premierul statului elen, în ziua în care a prezentat şi măsurile de reducere a deficitului bugetar. Grecia a ajuns în centrul atenţiei Europe
Între riscurile legate de falimentul statului şi excluderea din zona euro, guvernul de la Atena trebuie să diminueze cheltuielile cu opt miliarde de euro. Cum resimt în România firmele cu capital grecesc situaţia din ţara lor?
Grecia este în pericol de a se sufoca în datorii, este declaraţia pe care a făcut-o, săptămâna trecută, chiar premierul statului elen, în ziua în care a prezentat şi măsurile de reducere a deficitului bugetar. Grecia a ajuns în centrul atenţiei Europei după ce datoria sa externă a ajuns la nivelul record de 300 de miliarde de euro, reprezentând 125% din PIB.
Împovăraţi de datorii
Mai mult, Comisia Europeană estimează pentru Grecia un deficit bugetar de 12,7% din PIB în 2009 şi un grad de îndatorare de 112,6%. Prin urmare, agenţia de rating Fitch a redus calificativul suveran al Greciei de la A- la BBB+, cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi ratingurile a cinci bănci elene, prezente şi în România.
Ce înseamnă acest lucru pentru cele 3.422 de companii greceşti prezente pe piaţa românească şi pentru subsidiarele locale ale băncilor elene? Cei mai mulţi dintre oficialii greci contactaţi de Capital se feresc să comenteze situaţia de acasă, aşteptând o clarificare a situaţiei chiar din partea autorităţilor elene. În sectorul bancar, cel puţin deocamdată, nu există motive de îngrijorare. „Dimpotrivă, toate băncile şi-au anunţat intenţia de a-şi