Anul 2009 a fost anul jafurilor cu mână armată, de la spargeri ale bancomatelor, la jafuri în casele de amanet, în magazinele cu bijuterii şi, nu în ultimul rând, atacuri în plină zi în sediile unor bănci. Toate au fost considerate drept un efect imediat al crizei economice. Sursa: Mihai Șoica
1 /.
Dacă în primele şase luni ale anului trecut, fuseseră comise cinci atacuri cu arme de foc, din ianuarie până în iulie 2009 s-au înregistrat 12 astfel de incidente. Pe tot parcursul lui 2008, în România nu a fost atacată nicio bancă ori casă de schimb valutar sau de amanet, în condiţiile în care în 2009 se poate spune că s-a pierdut numărul incidenteleor de acest gen.
România anului 2009 a fost România unde ,în fiecare lună, s-a produs cel puţin un jaf armat la o casă de schimb valutar sau la o bancă. În ceea ce priveşte reţinerea infractorilor, demersul poliţiştilor nu a avut acelaşi success. Şi asta în condiţiile în care, la începutul anului, mai marii din Ministerul Administraţiei şi Internelor afirmau că infractorii „nu sunt în siguranţă”.
Jaful de la Braşov, nesoluţionat
Cel mai cunoscut caz al anului este şi primul. Braşov, 29 ianuarie 2009. În urma unui schimb de focuri, trei persoane au fost împuşcate, dintre care două au murit, a treia fiind mutilată pe viaţă.
Autorul a rămas necunoscut până în ziua de azi. Victime au căzut doi agenţi ai unei firme de pază care veniseră să ia încasările de peste zi şi au fost împuşcaţi în maşină. Unul dintre ei a murit la spital. Un trecător, Gheorghe Lâlă, care a încercat să-l oprească pe agresor, a fost, şi el, omorât. Poliţia Braşov l-a arestat, iniţial, pe cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov, apoi, după ce s-a confirmat că nu are vreo legătură cu atacul, l-a capturat pe cetăţeanul moldovean Serghei Gribenco.
Deşi amândoi sunt în arest, în baza