Cel putin opt oameni au fost ucisi duminica, in Iran, in timpul celor mai violente manifestatii impotriva regimului teocratic condus de ayatollahul Ali Khamenei. Fortele de ordine controlate de liderul suprem al Iranului au deschis focul asupra multimii in ziua marii sarbatori siite Ashura, in care traditia islamica spune ca armele trebuie sa taca chiar si pe timp de razboi.
Numarul real al celor ucisi in confruntarile care au avut loc duminica la Teheran si in alte peste zece mari orase iraniene ramane invaluit in mister, la fel ca identitatea si modul in care au fost ucisi cei cazuti in timpul protestelor – cele mai ample de la alegerile prezidentiale din iunie –, pe care opozitia le-a denuntat drept fraudate.
Cu putin inainte de anuntul oficial al Consiliului Suprem de Securitate Nationala, care a vorbit de opt morti, televiziunea de stat anuntase, citand Ministerul Informatiilor, ca 15 persoane au murit, precizand ca cinci dintre victime sunt "teroristi" (o referire la gruparea armata de opozitie Mujahedinii Poporului – n.n), iar restul de zece, "membri ai gruparilor antirevolutionare", termenul folosit de regim pentru a-i desemna pe militantii opozitiei, dar si pe protestatarii care li s-au alaturat.
Un comunicat al politiei confirmase duminica seara cifra de cinci morti, avansata de opozitie pentru Teheran, afirmand ca victimele au murit in "conditii suspecte". Comandantul adjunct al politiei iraniene, Ahmad Reza Radan, a sugerat ca decesele nu ar fi survenit ca urmare a represiunilor exercitate de fortele de ordine. "Una (dintre victime) a murit cazand de pe un pod, alte doua intr-un accident de masina, iar una a fost ucisa prin impuscare. Pentru ca politia nu a folosit arme de foc (acest deces) este suspect si face obiectul unei anchete", a declarat Radan, precizand ca 300 de persoane au fost arestate.
Marto