Cofetarii abia mai fac faţă comenzilor de prăjituri şi torturi, iar rafturile magazinelor se golesc rapid. Însă, la casă, deşi au redus lista de cumpărături, românii constată că li se golesc portofelele. Numai pentru carne, măsline şi caşcaval, românii vor scoate din buzunar, în medie, peste 200 de lei, fără a mai ţine cont şi de cheltuielile legate de cumpărarea murăturilor, a condimentelor sau a pâinii.
Comercianţii vând vinul spumant şi şampania la ofertă. Astfel, o sticlă de licoare spumantă poate fi cumpărată cu preţuri începând de la 6 lei, iar o sticlă de şampanie poate fi achiziţionată cu preţuri de aproximativ 10 ori mai mari.
Prăjiturile la cutie costă între 5 şi câteva zeci de lei, cele mai scumpe fiind cele cu cremă. Pişcoturile sunt mai ieftine, preţurile fiind de cel mult 15 lei cutia. Pentru un kilogram de napolitane cu cremă de caramel şi alune, patiseriile afişează preţuri de circa 15 lei, iar pentru un kilogram de bomboane de ciocolată cu vişine clientul va scoate din buzunar, în medie, aproximativ 20 de lei.
Diplomatul e mai ieftin
Preţurile cresc atunci când vine vorba de torturi. Cei care preferă torturile din ciocolată, cu blat bine însiropat şi ornate cu frişcă din belşug, vor plăti circa 30-40 de lei pe kilogram. Torturile diplomat sunt ceva mai ieftine, preţul pe kilogram fiind de aproximativ 30 de lei. La acestea se adaugă costurile ornamentelor. De exemplu, un trandafir din marţipan costă circa 2,5 lei.
Românilor le plac produsele tradiţionale. Dacă în Bucureşti un kilogram de pulpe superioare de pui costă cam 12-13 lei la magazinele de cartier, acesta pot fi cumpărate cu 6-8 lei în provincie.
Porcul, scump în galantare
Însă, pe masa de Revelion locul de cinste este ocupat de produsele din carne de porc. Un kilogram de tobă, de muşchi ţigănesc sau de c