Mic-dejun cu salam expirat, cina cu carne si peste iesite demult din uz, partii la care nu prea aveai cum sa ajungi din cauza mormanelor de zapada, vin fiert vandut din instalatii improvizate, magazine fara preturi afisate pe produse, servicii pentru care suntem taxati, dar nu exista nici o referire la acest lucru – acestea sunt conditiile in care o parte din turisti si-au petrecut sarbatoarea Craciunului in statiunile de pe Valea Prahovei.
Organizat in perioada 30 noiembrie-23 decembrie 2009, Comandamentul de iarna al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si-a concentrat atentia asupra nemultumirilor turistilor aflati in vacanta in statiunile de pe Valea Prahovei, dar a desfasurat si actiuni de supraveghere a intregului sector turistic.
"Bilantul Comandamentului de iarna 2009 arata ca majoritatea operatorilor economici au inteles ca asigurarea calitatii serviciilor turistice este conditia esentiala pentru a rezista pe piata. Din pacate, au existat si exceptii pe care nu le putem trece cu vederea, in special in statiuni care primesc anual milioane de turisti. Ma refer la nerespectarea conditiilor de cazare conform structurii de primire turistica, la restaurante care servesc mancare preparata din alimente expirate sau la operatori economici care nu curata zapada de pe caile de acces spre partiile de schi", a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC. Din cei 202 comercianti controlati, 108 isi desfasurau activitatea in domeniul serviciilor de alimentatie publica si al comercializarii produselor alimentare (unitati fast-food, restaurante, baruri, unitati de alimentatie publica din cadrul structurilor de primire turistica, magazine alimentare), iar 94 in domeniul produselor nealimentare (produse textile, echipament sportiv, jucarii etc.) si al serviciilor (cazare, agrement, schimb valutar etc.). Loturile de produse ce