De ani buni, asociatia EDU CER urmareste fenomenul educational din Romania. Chiar inaintea comisiei prezidentiale, condusa de Mircea Miclea, am pus diagnosticul: sistemul educational si de formare profesionala a ramas incremenit in tiparele comuniste, corupt si ineficient.
Comisia Miclea a adaugat: irelevant, inechitabil si de slaba calitate. Insulele de excelenta, din invatamantul preuniversitar si universitar, nu pot anula oceanul de incompetenta si impostura in care se scalda aceste sisteme.
S-au scris hectare de proza pe aceasta tema, astfel incat prefer sa-mi indrept privirile spre viitor. Avem acum o noua putere, presedinte, premier si ministru al Educatiei, avand aceleasi convingeri si idealuri si un noian de promisiuni.
Noul ministru al Educatiei are in fata sa trei drumuri:
1. Sa se "solidarizeze" cu sistemul, sa-l apere si protejeze, sa ceara bani, asa cum o closca sau o mama isi apara odraslele, chiar daca sunt lenese, proaste, urate si, vai, pe deasupra si furacioase. Sa asigure plata salariilor fara sa se intrebe pentru ce sunt platite aceste salarii. Sa nu vada ca banii destinati Educatiei dispar ca apa in nisip, fara sa lase urme, altfel decat in buzunarele initiatilor. Sa pastoreasca un domeniu in care nimeni nu da socoteala de nimic.
2. Sa incerce sa reformeze sistemul cu "binisorul", sa nu-l "destabilizeze", sa nu-l "sifoneze". Este exact ce-au incercat si alti ministri, dnii Mircea Miclea si Mihail Hardau, insa si-au dat seama repede ca "sistemul" isi sapa propriile transee de supravietuire, de conservare a privilegiilor, de aparare a profitului obtinut pe seama bugetului de stat si naivitatii elevilor si studentilor. Ipocrizia, impostura, mistificarea si trucarea adevarului au fost arme de succes pentru mentinerea status-quo-ului, atat de profitabil. Alti ministri, Ecaterina Andronescu si