Proiectul de buget pentru 2010, publicat aseară, arată că a doua centrală nucleară românească va fi construită în 2030, cel mai probabil în Transilvania. Sursa: Reuters
Termenul reprezintă o întârziere de zece ani faţă de data-limită stabilită iniţial, 1 ianuarie 2020. Puterea instalată a noii centrale va fi de 1000 MW, în timp valoarea anunţată anul acesta de fostul preşedinte al Nuclearelectrica, Teodor Chirică, era de 2.400 MW.
Încă două reactoare la Cernavodă
În prezent, centrala nucleară de la Cernavodă asigură aproximativ 18% din producţia de electricitate a ţării noastre. Centrala este compusă din două reactoare, fiecare cu o putere instalată de circa 700 MW.
În jurul anului 2016, la Cernavodă vor fi puse în funcţiune alte două reactoare. Investiţia se ridică la circa patru miliarde de euro. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Hotnews, noua centrală va fi construită în bazinul râului Someş.
Transilvania - zonă protejată seismic
Posibila alegere a zonei Transilvaniei nu este întâmplătoare. O centrală nucleară este un punct sensibil, iar pericolele care pot apărea în urma unor cutremure puternice sunt foarte mari. Responsabilii din Ministerul Mediului nu au anunţat încă locul în care va fi construită centrala, dar zvonurile arată că acesta va fi undeva în centrul ţării.
Într-un interviu acordat evz.ro, seismologul Mircea Radulian, de la Institutul pentru Fizica Pământului, spune că zona Transilvaniei este ferită de efectele cutremurelor vrâncene. Spre exemplu, undele seismice se propagă mult mai uşor spre Bucureşti faţă de Braşov.
Mureş, Cluj şi Alba - cele mai sigure
Profesorul spune că trebuie luate în considerare şi zonele afectate de cutremurele de suprafaţă. Acestea sunt Vrancea (zonă care are parte şi de cutremure de adâncime), Făgă