Guvernul, mamele si sugarii
Guvernul ar putea plafona la trei salarii medii pe economie indemnizatiile pentru cresterea copiilor. Lavinia Sandru, autoarea noii forme a Legii mamelor, crede ca aceasta limita, de circa 1.000 euro pe luna, este "decenta", echivaland cu salariul unui parlamentar.
Pe de alta parte insa, expertii in politici publice ataca Legea mamelor, care ofera cele mai lungi concedii postnatale platite din UE. "N-am inteles ce urmareste aceasta lege. Sa umple portofelul mamei? Sa stea mama cu copilul, pentru a-i face educatie, desi educatia nu se poate face la un an-doi? Sau, pur si simplu, legea vrea sa mai dea «niste boabe» la popor?", se intreaba Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. El spune ca, daca jumatate din banii alocati mamelor ar fi fost investiti intr-un sistem modern de ingrijire a copilului, statul ar fi rezolvat criza locurilor din gradinite, iar mamele s-ar fi putut intoarce fara grija la munca. Lavinia sandru recunoaste ca nici Germania, o superputere a UE, nu acorda mamelor concedii precum cele oferite romancelor. Legea romaneasca a mamelor este "cea mai buna din UE", subliniaza sandru, aratand ca mamele din Romania n-ar avea unde sa-si lase copiii daca li s-ar micsora concediul, deoarece "noi avem o problema cu cresele".
» Expertii in politici publice recomanda folosirea banilor care acum ajung in portofelele femeilor pentru constructia de crese moderne unde sa fie ingrijiti sugarii.
Guvernul stabileste astazi forma finala de limitare a indemnizatiilor acordate mamelor in primii doi ani de crestere a copiilor, una dintre variantele avansate de noul ministru al Muncii, Marian Sarbu, fiind plafonarea acestor venituri la trei salarii medii pe economie. Desi numeroase femei insarcinate sau mame de sugari au amenintat cu proteste, in toata tara, autoarea noii forme a