Anul 2009 a fost cel în care Guvernul şi-a impus iniţiativele legislative prin asumnarea răspunderii în faţa Parlamentului. Cinci acte normative importante adoptate au însemnat tot atâtea prezenţe în faţa parlamentarilor. De la Codul Civil, Codul Penal şi până la Legea salarizării unice, Legea educaţiei şi Legea restructurării agenţiilor guvernamentale, toate au fost adoptate în cursul acestui an, dar în urma asumării răspunderii de către Guvern în faţa Parlament
Anul 2009 a fost cel în care Guvernul şi-a impus iniţiativele legislative prin asumnarea răspunderii în faţa Parlamentului. Cinci acte normative importante adoptate au însemnat tot atâtea prezenţe în faţa parlamentarilor.
De la Codul Civil, Codul Penal şi până la Legea salarizării unice, Legea educaţiei şi Legea restructurării agenţiilor guvernamentale, toate au fost adoptate în cursul acestui an, dar în urma asumării răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului.
Toate aceste acte normative elaborate de Executiv au stârnit dispute aprinse, dar majoritatea solidă din Parlament, asigurată de coaliţia dintre PDL şi PSD, a permis adoptarea lor fără o consistentă dezbatere publică pe marginea lor. Politicienii aflaţi atunci la guvernare au spus că prin asumarea răspunderii s-a câştigat timp, dar, pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile şi partenerilor sociali au fost nemulţumiţi pentru că nu a existat posibilitatea unor dezbateri.
Codurile, primele documente importante adoptate de Guverbul Boc 1
Prima măsură pusă în practică prin asumarea răspunderii a fost elaborarea noilor Coduri Civil şi Penal. Soldat cu un imens scandal, demersul Guvernului Boc a fost întârziat de Coalitia „Opriti codurile”, care reuneşte mai multe organizaţii neguvernamentale, şi care a cerut retragerea acestor documente din Parlament şi supunerea lor dezbaterii publice. După unele discuţii şi