Singura secţie de cardiologie din judeţul Prahova este supraaglomerată în acest sfârşit de an. Pe cele 90 de paturi ale secţiei din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti se înghesuie 155 de pacienţi.
Se chinuiesc cum pot şi fac cu schimbul noaptea ca să se poată odihni. Aşa şi-au petrecut ultimele zile zecile de pacienţi care au ajuns la spital cu probleme cardiace. Printre ei şi familia Ştefan, din Mizil.
Afina are 78 de ani iar Şfefan, soţul ei, aproape 81. Amândoi sunt cardiaci, iar bătrânul este şi infirm. Nu au copii şi spun că rar îi vizitează vreo rudă. De Crăciun, au avut ghinion şi au ajuns amândoi la spital, după ce le-a venit rău în casă.
„Aşa am făcut Crăciunul! Amândoi în spital şi înghesuiţi câte doi în pat. Sunt cardiacă de 25 de ani şi am ajuns la capătul puterilor. Nu ne mai dorim decât să murim", ne-a mărturisit printre lacrimi Afina Ştefan.
Explicaţia clasică: „nu sunt fonduri"
Odată cu răcirea vremii, numărul internărilor a crescut de la 20, la aproape 40 de persoane în fiecare zi, în condiţiile în care toţi bolnavii din judeţ vin la secţia din Spitalul de Urgenţă din Ploieşti.
Reprezentaţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Prahova susţin că sunt la curent cu problema paturilor insuficiente din saloanele Secţiei de Cardiologie, dar spun că nu pot face nimic pentru a schimba situaţia. „Intenţia există, vrem să înfiinţăm încă o secţie de Cardiologie, însă ne lovim de mai multe probleme.
În primul rând, ar fi vorba despre un efort financiar foarte mare şi deocamdată fonduri pentru aşa ceva nu sunt. Apoi, pentru o nouă secţie trebuie găsită o altă locaţie, nu la Judeţean, pentru că acolo nu mai sunt spaţii libere", ne-a declarat medicul Cristian Vintilescu, directorul ASP Prahova.
Salvatorii de vieţi
Pentru cardiologii de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti nu contează că sunt sărbător