Din 13 octombrie, zi cu ghinion pentru Guvernul Boc, pana in 23 decembrie, Romania nu a mai avut o conducere executiva deplina, ca urmare a faptului ca PNL si UDMR au semnat o motiune de cenzura, care a si fost adoptata cu ajutorul parlamentarilor PSD.
Practic, pentru prima oara in ultimii 20 de ani de democratie, Parlamentul a daramat Guvernul prin adoptarea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei".
Succesul motiunii de cenzura nu a fost insa benefic si pentru Romania, aflata intr-o lupta continua cu criza, in situatia in care a fost administrata vreme de trei luni de un guvern schiop, demis si interimar, in prag de alegeri prezidentiale si aflata in negocieri cu FMI.
Imediat dupa caderea Cabinetului Boc, ramas intr-o formula restransa prin iesirea PSD de la guvernare, la nivel parlamentar s-a format o majoritate - PSD, PNL, UDMR, minoritati - care a incercat sa impuna desemnarea ca premier a primarului Sibiului, Klaus Iohannis.
Presedintele Traian Basescu, cel care, potrivit Constitutiei, desemneaza premierul, a avut doua alte propuneri - Lucian Croitoru si Liviu Negoita. Echipa adunata de Lucian Croitoru nu a trecut testul in Parlament, obtinand un vot negativ.
Nici dupa respingerea primului premier desemnat, Lucian Croitoru, de catre Parlament, presedintele-candidat Traian Basescu nu a recunoscut existenta unei majoritati parlamentare.
Pe parcursul celor aproape trei luni de Executiv interimar, consultarile de la Palatul Cotroceni s-au redus la prilejuri de confruntare electorala intre Traian Basescu si contracandidatii sai.
In acest moment, a intrat in scena cel de-al patrulea "premier" - Liviu Negoita, premierul desemnat pe perioada campaniei electorale prezidentiale. Echipa lui Liviu Negoita nu a mai apucat sa se prezinte in fata Parlamentului, din cauza tergiversarii de la