Şampania, fisticul, optimismul şi siesta sunt factori care îmbunătăţesc funcţionarea sistemului cardiovascular, potrivit celor mai recente studii.
Sănătatea inimii depinde direct de cea a vaselor şi a arterelor prin care circulă sângele în organism. Starea acestora este influenţată de alimentaţie, de activităţile zilnice, dar şi de sănătatea psihică a fiecăruia dintre noi.
Unele alimente sau băuturi influenţează într-o măsură mai mare decât altele funcţionarea inimii, la fel ca şi unele obiceiuri.
Şampania, la fel de bună ca vinul roşu
Cercetătorii britanici de la Universitatea Reading au analizat de curând efectele pe care le are şampania asupra sănătăţii şi au constatat că această băutură de sărbătoare poate concura chiar cu vinul roşu atunci când vine vorba de beneficii.
Studiul efectuat de ei a evidenţiat faptul că acest elixir dulce este bogat în antioxidanţi (polifenoli) care dilată vasele de sânge şi stimulează astfel circulaţia.
Prin acest mecanism, şampania ajută şi la înlăturarea stresului şi a tensiunii psihice, susţin specialiştii. De aceea, această băutură este la fel de indicată ca vinul roşu, dar într-o cantitate nu mai mare de două pahare pe zi, pentru că prea mult alcool este nociv pentru inimă.
Siesta reduce riscul de infarct
Somnul de după masă este o predispoziţie biologică a oamenilor. El este relaxant şi reduce semnificativ riscul de a suferi un infarct miocardic sau de a ne îmbolnăvi de afecţiuni cardiovasculare, potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.
Ei au studiat efectele siestei pe un eşantion de peste 23.000 de bărbaţi şi de femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani, pe o perioadă de şase ani. Cei care au dormit de trei ori pe săptămână după-amiază, timp de 30 de minute sau mai mult, au avut un risc de infarct, în medie, cu 37 la sută mai mic pe dura