Guvernul a amânat cu un an, până în 2011, introducerea certificatului energetic pentru locuinţe
UNNPR: Aplicarea din 2010 ar majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi ar putea bloca tranzacţiile
Din ianuarie, ar fi trebuit să devină obligatorie certificarea energetică a locuinţelor tranzacţionate, măsură care a stârnit o serie de reacţii din partea reprezentanţilor sectorului imobiliar. Aceştia au atras atenţia asupra faptului că această lege ar putea bloca de tot tranzacţiile cu locuinţe vechi şi ar putea creşte tranzacţiile pe blocuri noi. Mai mult decât atât, potrivit acestora, asociaţiile de proprietari nu vor fi dispuse să efectueze certificare din cauza costurilor prea mari. În acest context Guvernul a hotârât ca termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe să fie amânat cu un an, până la 1 ianuarie 2011, printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce ar putea da un nou impuls sectorului imobiliar.
"Prevederile articolului 23 alineatele 1 şi 2 din Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2011", se arată în actul normativ aprobat de Guvern, citat de Mediafax. Alineatele respective fac referire la certificatul de performanţă energetică a clădirii.
Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010
Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezent