Cea de-a doua centrală nucleară din România, care se preconiza a fi dată în folosinţă în anul 2020, va avea 1.000 MW şi va începe să fie construită până în 2030, se menţionează într-o anexă a proiectului de buget pentru 2010 al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, citată de Mediafax. Potrivit acesteia, autorităţile analizează trei posibile amplasamente pentru această centrală, situate în Transilvania, pe râul Someş.
Estimările iniţiale ale oficialilor din domeniul energiei nucleare avansau drept dată a utilizării noii centrale nucleare anul 2020, aceasta urmând să funcţioneze cu reactoare de a treia generaţie. Potrivit oficialilor din domeniul energiei nucleare, caracteristicile acestui tip de reactor nuclear, din punctul de vedere al securităţii, sunt mult superioare reactoarelor de generaţia a II-a şi a II-a plus, mai ales în privinţa terorismului. "Reactoarele de astăzi (de tip CANDU - n.r.) funcţionează pe bază de fisiune, sistemul de răcire fiind asigurat de pompe, în timp ce viitoarele reactoare vor funcţiona pe bază de fuziune, sistemul de răcire fiind realizat prin termosifonare", explicau sursele menţionate în vara anului trecut, precizând că durata de viaţă a reactoarelor de generaţia a III-a este dublă faţă de cea a reactoarelor folosite în prezent, adică de 60 de ani cu posibilitatea de prelungire până la 100 de ani.
Noua centrală nucleară care va fi construită, cel mai probabil, în Transilvania va avea o putere instalată de până la 2.400 MW şi va asigura din 2020, împreună cu cea de la Cernavodă, aproximativ 30-35% din consumul de energie electrică al ţării. Studiul pentru amplasamentul noii centrale a costat Guvernul aproape 100.000 dolari, studiile de impact asupra mediului şi cele de seismicitate urmând să fie efectuate în viitorul apropiat.
Singura unitate nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează c