Certificatul energetic pentru locuinţe nu mai este necesar începând cu 1 ianuarie 2010. Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea sa pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor, începând cu 1 ianuarie 2010, la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din ansamblurile de locuinţe urma să fie obligatorie prezentarea unui certificat de performanţă energetică a clădirii. Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie (exprimat în kWh/mp arie utilă), respectiv prin consumul anual de căldură specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi prin eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută).
Legea privind performanţa energetică a clădirilor se aplică începând cu 1 ianuarie 2011
Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor acestei legii, guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea cu încă un an a termenului de la care se impune obligativitatea certificatului energetic. „Prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu 1 ianuarie