O modificare a legii electorale interzice formaţiunilor care n-au trecut pragul de 5% să aibă candidaţi pentru posturile vacante de senator sau deputat. Sursa: Libertatea
Un amendament la o ordonanţă de modificare a legii uninominalului instituie monopolul partidelor parlamentare asupra posturilor vacante de senator sau deputat.
Modificarea, făcută în luna septembrie la propunerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi intrată în vigoare odată cu promulgarea legii la finalul lunii octombrie, prevede că la alegerile parţiale pot participa numai partidele care la alegerile generale au îndeplinit pragul electoral prevăzut de le gislaţia în vigoare.
Prima victimă a prevederii a fost Remus Cernea, care nu poate intra în competiţia pentru ocuparea postului de deputat de Bucureşti lăsat liber de liberalul Bogdan Olteanu. Şi asta pentru că Biroul Electoral Municipal i-a respins candidatura din partea Partidului Verde. El a anunţat că va ataca decizia în instanţă, inclusiv la CEDO.
Modificare din octombrie
Legea uninominalului a fost amendată odată cu discutarea în parlament, în septembrie, a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2008.
Deşi textul actului normativ înaintat de cabinetul Tăriceanu nu făcea precizări în sensul condiţiilor de participare la alegerile parţiale, AEP a propus ca, în cazul partidelor, la acestea să participe doar candidaţii formaţiunilor care au trecut de 5%. Amendamentul a fost însuşit de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, condusă de PDL-istul Daniel Buda.
„Prevederea are justificare prin prisma faptului că partidele care nu au intrat în parlament nu au cum să îndeplinească, în cazul alegerilor parţiale, con diţiile prevăzute de lege, cum este cazul câştigării a 6 mandate (4 de deputat şi 2 de senator - n.r.).
Prevederea nu afectea