Piețele europene au scazut astazi, aducand o corecție ușoara la cea mai buna evoluție anuala din ultimii patru ani. Principalii indici ai piețelor vest-europene au incheiat ziua și, cu excepția FTSE și CAC, anul, cu scaderi ușoare, de sub un procent, aprecierile anuale inregistrate in 2009 ramanand in majoritatea cazurilor la un nivel de peste 20%.
Dolarul american a continuat sa se aprecieze ușor in raport cu euro, avand ca efect indirect scaderea acțiunilor companiilor miniere și energetice, acestea fiind sectoarele cu cele mai negative evoluții pe piețele din Londra și Paris.
Indicele vanzarilor retail din zona euro, publicat de Markit Economics, a crescut in decembrie la 50.3 de la 48.9 in noiembrie (valori ajustate sezonier). Companiile de retail nu se arata insa foarte optimiste cu privire la perspectiva pe termen scurt, in condițiile in care volumul vanzarilor a fost aproximativ la același nivel ca la sfarșitul anului trecut, cand criza financiara atingea apogeul dupa falimentul Lehman Brothers.
Indicatorii economici anticipativi ai economiei elvețiene publicați de institutul KOF din Zurich au crescut in decembrie pentru a 8-a luna consecutiv, avansand la 1.68 de la 1.62 in noiembrie (așteptarile analiștilor economici indicau o creștere la 1.73). Piețele europene au scazut astazi, aducand o corecție ușoara la cea mai buna evoluție anuala din ultimii patru ani. Principalii indici ai piețelor vest-europene au incheiat ziua și, cu excepția FTSE și CAC, anul, cu scaderi ușoare, de sub un procent, aprecierile anuale inregistrate in 2009 ramanand in majoritatea cazurilor la un nivel de peste 20%.
Dolarul american a continuat sa se aprecieze ușor in raport cu euro, avand ca efect indirect scaderea acțiunilor companiilor miniere și energetice, acestea fiind sectoarele cu cele mai negative evoluții pe piețele din Londra ș