Demersurile făcute de reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România pentru deblocarea activităţii Registrului Comerţului au dat roade: atribuţiile judecătorului delegat în soluţionarea cererilor depuse de firme la Oficiul Registrului Comerţului vor fi transferate în maximum 15 zile către directorul Oficiului şi alte persoane desemnate de către acesta, iar situaţia de la ONRC va fi deblocată în două-trei luni.
În cadrul şedinţei de ieri, Executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca cererile depuse de firme la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi aflate în competenţa judecătorului delegat să fie soluţionate de către directorul Oficiului şi alte persoane desemnate de către acesta, prin transferul de atribuţii, pentru deblocarea activităţii instituţiei.
"Practic, cererile de înregistrare şi alte solicitări vor fi date din competenţa judecătorului delegat în cea a directorilor Oficiilor Registrului Comerţului sau a persoanelor desemnate de către aceştia. Cererile se vor rezolva prin rezoluţii, iar rezoluţiile contestate beneficiază de principiul dublului grad de jurisdicţie. Deci, persoana care este nemulţumită de aceast rezoluţie poate să facă plângere. Procedura se transformă din una necontencioasă în una contencioasă, iar justiţia îşi spune în final cuvântul", a afirmat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, precizând că, pentru anumite cereri "mai complicate", precum fuziunile transfrontaliere sau dizolvarea de drept pentru lipsa preschimbării certificatului, va fi păstrat controlul din primă instanţă al justiţiei, în timp ce pentru cererile de înregistrare, ca şi pentru majoritatea procedurilor, se va trece la un control administrativ.
Potrivit ministrului, la Registrul Comerţului Bucureşti sunt depuse de către firme peste 16.000 dosare aflate încă în curs de soluţionare şi pentru care au fost acordate termene d