Taxele şi impozitele locale cresc cu circa 20 la sută, chiar dacă veniturile clujenilor se anunţă tot mai mici. Cei care vor să fie primii care îşi plătesc taxele o pot face începând de marţi, 5 ianuarie 2010, la birourile de taxe şi impozite de la sediile primăriilor.
Clujeniii care vor începe noul an cu bani disponibili îşi vor putea plătie taxele şi impozitele locale din 5 ianuarie, prima zi în care Biroul de Taxe şi Impozite al Primăriei Cluj-Napoca va fi deschis. Obligată de legea Codului Fiscal, modificată de Guvernul României în luna august (care a stabilit o majorare în medie de 20 la sută - n.r.), municipalitatea a propus ca majorarea să nu depăşească acest plafon.
Un clujean de rând, proprietar al unei locuinţe din cărămidă va plăti cu 17 la sută mai mult. Un apartament de 50 de mp din zona B de impozitare (de exemplu zonele centrale ale cartierelor) este evaluat conform legii la 40.300 de lei. Pentru întreg anul 2010, proprietarul apartamentului trebuie să plătească 96,72 de lei. Dacă plăteşte pe întreg anul până în luna martie, beneficiază de o reducere de 10%.
Pentru un teren arabil (fără destinaţia de construcţii) de un hectar aflat în zona D de impozitare (zonele aflate încă în dezvoltare în noile cartiere), un clujean trebuie să plătească 60 de lei. Aceste taxe nu au fost majorate, şi nici cele pentru terenurile cu construcţii sau construibile.
Parcări mai scumpe, hoteluri mai ieftine
Pe de altă parte, în 2010, hotelierii clujeni primesc un cadou nesperat - taxa hotelieră a fost scăzută de Primăria Cluj-Napoca cu un procent. Aceasta ajunge la 4 la sută, coborând sub plafonul maximal de 5 la sută. Vor plăti mai mult persoanele juridice care deţin în proprietate o clădire, cota de impozitare asupra valorii reevaluate de inventar crescând la 0,9% (de la 0,75 % în 2009).
Clujenii speră că banii pe care îi vor p