Reducerea numărului de posturi din învăţământul preuniversitar ar putea fi devansată faţă de calendarul stabilit de Guvern. Astfel, suplinitorii şi membrii personalul auxiliar din şcoli, grădiniţe şi licee vizaţi de noua ordonanţă de urgenţă a Guvernului ar putea fi trecuţi în şomaj înainte de începerea noului an şcolar.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut, astăzi, că nu se vor face concedieri până la 31 august 2010 şi că punerea în aplicare a măsurilor va avea costuri sociale minime.
Măsurile prevăzute în Ordonanţa Guvernului vor viza apărarea intereselor elevilor, potrivit ministrului Funeriu. În ceea ce priveşte doleanţele sindicatelor, acestea vor putea fi prezentate autorităţilor marţea viitoare, pe 5 ianuarie, când au fost convocate la o întâlnire cu guvernanţii.
"În perioada imediat următoare, după întâlnirea cu sindicatele, voi prezenta punctul de vedere oficial al ministerului", a adăugat noul ministru, care a dat asigurări că deciziile nu vor fi unele pripite.
Băsescu vrea o nouă structură de învăţământ
Prezent într-o emisiune difuzată aseară la OTV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că şirul disponibilizărilor din învăţământ nu va fi limitat la programul de reducere a posturilor dezvoltat de cabinetul Boc. Sindicatele anunţă că vor contesta în instanţă decizia Executivului.
Băsescu a spus că se aşteaptă şi ca numărul materiilor studiate de liceeni să fie redus de la 13-14 la 6-7 pe an. Astfel, alţi dăscăli vor trebui să îşi caute un nou loc de muncă.
“Eu sper că anul şcolar 2010-2011 va începe în cu totul altă structură de învăţământ. De exemplu, copiii învaţă astăzi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Într-un sistem de educaţie reformat, numărul de materii trebuie să fie 6-7 materii pe an. Dacă se face şi reforma curiculară, există posibilitatea