Specialiştii recomandă porţii mici de mâncare, alcool cu măsură şi cât mai multă mişcare în noaptea de Revelion
„Noroc şi sănătate!“ e urarea pe care şi-o adresează românii în zilele de sărbătoare. Doar că, obligatoriu, e însoţită şi de câteva pahare pline cu alcool. „Alcoolul ajută mult la socializare, la «dezlegarea limbilor», aşa cum se spune în popor, dar nu trebuie să uităm de efectele negative pe care le are. Alcoolul combinat cu mesele copioase poate declanşa pancreatita acută, care este o urgenţă medico-chirurgicală care poate duce chiar la pierderea vieţii. De aceea trebuie să fim cumpătaţi“, explică medicul Loti Popescu, de la Biroul de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Festinul grăsimilor Salate cu maioneze, răcituri, sarmale, fripturi, cârnaţi şi cozonac - de Anul Nou, omul este tentat să guste câte puţin din toate bunătăţile de pe masă. Cele mai afectate sunt persoanele trecute de 40 de ani, care, de obicei, petrec noaptea dintre ani în jurul mesei. „ Tinerii sunt activi, dansează, iar asta îi ajută foarte mult. Specialiştii recomandă să nu consumăm din toate preparatele tradiţionale, pentru a nu stresa sistemul digestiv. „Oamenii trebuie să ştie că o friptură de porc şi o salată sunt suficiente. Eu recomand porţii în cantităţi foarte mici, salate, fructe, apă şi chiar dacă pare desuet - ceai cald, preferabil verde. De asemenea, mişcarea este esenţială. De aceea este indicat să dansăm dacă suntem la o petrecere“, adaugă Loti Popescu. Dacă apar problemele digestive, putem apela la soluţiile naturiste, care sunt la îndemâna oricui. Este foarte bine să consumăm supe sau ciorbe, dar şi ceaiuri de sunătoare, gălbenele, cicoare, păpădie sau coada şoricelului, care stimulează secreţia de bilă şi uşurează digestia. Depresii de Anul Nou Noaptea dintre ani îi prinde pe picior greşit în special pe cei singuri. Din această cauză,