Construcţii gigantice, costuri pe măsură, gesturi ieşite din comun. De la Gadhafi la Kim Jong-il, de la Chavez la Castro, ţicnelile costisitoare ale liderilor autocraţi nu încetează să uimească lumea. Şantierele faraonice sau gesturile extravagante au fost închinate cultului personalităţii sau dedicate preamăririi regimurilor dictatoriale.
România din timpul lui Ceauşescu se înscrie printre locurile unde proiectele faraonice chiar au fost realizate. Parlamentul român din Bucureşti este o construcţie unică. Sediul deputaţilor şi senatorilor este a doua clădire din lume ca mărime, după Pentagon.
Mai citiţi şi:
VIDEO Unde îşi petrec şefii Sărbătorile
Evo Morales la sfârşit de campanie: "Voi integra Bolivia"
Hugo Chavez: "Dacă climatul era o bancă,deja l-aţi fi salvat"
În edificiul început în 1984, Ceauşescu voia să stabilească principalele instituţii ale regimului: preşedinţia, Marea Adunare Naţională, Consiliul de Miniştri şi Tribunalul Suprem. A trebuit atunci să fie „curăţate" prin demolări 520 de hectare, adică o cincime din Capitală, să fie mutate 40.000 de persoane şi să se mobilizeze 40% din PIB-ul românesc pentru această construcţie imensă.
O grevă prezidenţială
Preşedintele bolivian Evo Morales (foto) a fost în 2009 protagonistul unei premiere istorice. La 9 aprilie, el a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de deputaţii care-l împiedicau să organizeze alegeri în decembrie. Scrutinul urma să-i permită lui Morales să obţină un al doilea mandat, dându-i astfel ocazia să păstreze puterea până în 2015.
Timp de cinci zile, mass-media boliviene şi internaţionale au difuzat imagini inedite cu preşedintele, întins pe un pat, bând lichide şi mestecând foi de coca pentru a-şi potoli foamea. A întrerupt greva foamei la 14 aprilie, după ce s-a adoptat legea. Alegerile au avut loc la 6 decembrie.
„