Din februarie, maestrul Sorin Mazilu îi va iniţia pe ieşeni în ikebana, arta japoneză a aranjării florilor. În acelaşi timp, studiază şi predă economia.
Acum opt ani, în cadrul unui „atelier“ de artă japoneză organizat la Iaşi, Sorin a avut o revelaţie. În sensul propriu al cuvântului. „Era o demonstraţie de ikebana la Palatul Culturii. Am tras cu ochiul şi am văzut nişte maeştri care realizau un aranjament. Am fost pur şi simplu absorbit de cel mai simplu dintre ele“, îşi aminteşte Sorin Mazilu.
Aranjamentul era încă în lucru, dar efectul fusese foarte puternic. „De la distanţă, planta părea deosebită. Am fost surprins să văd că era o creangă de coroniţa miresei, care creşte pe toate gardurile. Modul în care era tăiată, aşezată era deosebit. Parcă era suspendată“, mai spune el.
Florile „merg“ cu ceai şi cu hârtie pliată
Atunci a primit, practic, prima lecţie: ikebana înseamnă mai mult decât simpla aranjare a florilor într-o vază. Ca la orice artă, semnificaţia, esenţa, primează în faţa formei. Cea dintâi îi dă valoare ultimei. Sorin nu s-a oprit la o singură întâlnire. Şi-a cultivat, dezvoltat prin studiu pasiunea născută atunci. A trecut la alte elemente ale culturii nipone: a învăţat limba japoneză şi a început iniţierea în arta ceaiului şi origami.
Pentru asta, a colaborat cu voluntarii care veneau în România prin intermediul Ambasadei Japoniei. „Până în 2007, ambasada primea voluntari, iar unii erau familiarizaţi cu ikebana. Nu toţi, aşa cum nici toţi românii nu ştiu să încondeieze ouă. Unii au ţinut cursuri. Bineînţeles, a fost vorba şi de mult studiu individual“, explică tânărul.
Primii paşi în ikebana
Acum este Senpai, ceea ce înseamnă că este un instructor care mai are, totuşi, de învăţat, la Asociaţia Româno-Japoneză Himawari. În timp ce învaţă, Sorin vrea să împărtăşească şi altor