Nicio sarbatoare nu este completa pana cand intreaga familie nu se aseaza la masa si nu mananca intr-o zi cat ar fi mancat in cinci zile obisnuite.
Se intampla la sarbatorile religioase, la zile de nastere, la onomastici, dar in special iarna, cand intr-un interval de sapte zile trebuie, cel putin teoretic, sa mancam un porc. Forma si consintenta produselor de porc difera, dar toate se duc in acelasi loc. In jurul taliei, acolo unde urmeaza sa ajunga mai tarziu si cozonacii, prajiturile sau placintele.
Grija pentru silueta si sfaturile pentru o digestie corecta nu au fost, insa, inventate in aceasta parte a Europei, ceea ce nu poate sa insemne decat ca dieta de sarbatoare a romanilor ar avea nevoie de echivalentul starii de necesitate.
Si daca sfaturile primite pana acum sunt doar minciuni? Live Science atrage atentia asupra unor erori pe care nutritionistii nu le observa in acest sezon.
In primul rand, deshidratarea nu este o problema doar cand e cald, ci poate fi intensificata de frig pentru ca nu avem un semnal precum transpiratia care sa ne spuna ca ar trebui sa bem ceva. Sarbatorile maresc si mai mult acest risc. Alcoolul si cafeaua, laudate de unii pentru ca usureaza digestia, sunt de fapt diuretice si sunt responsabile pentru pierderea rapida a lichidelor din corp. Efectul este acelasi dupa orice bautura care contine cafeina.
Cele mai intalnite semne ale deshidratarii sunt durerile de cap si ameteala, care ar putea fi uneori puse pe seama copiilor care se joaca in jurul mesei. Poate nu sunt ei de vina, ci e doar un semn ca avem nevoie de cateva pahare de apa.
Unii parinti nu isi lasa copiii sa manance dulciuri pentru ca vor avea prea multa energie si vor alerga in jurul mesei cu cadourile primite. Totusi, e posibil ca ei sa se bucure de ce se intampla in casa pentru ca cel putin 12 studii