Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, într-o emisiune televizată, că, în prezent, "sunt probe legate de cine l-a sprijinit, cine l-a ajutat" pe Nicolae Popa, fostul director al grupului financiar Gelsor. De asemenea, Preşedintele a vorbit şi despre graţierea generalului Stănculescu şi numirea miniştrilor de la Finanţe şi Externe pe care i-a susţinut personal.
"Popa a fost alimentat cu bani de când a fugit din ţară, din 2002... (...) A fost sprijinit să rămână acolo, să-şi vadă de viaţa lui în Indonezia. El a fost descoperit de structurile de securitate de destulă vreme. Deci, în momentul de faţă, sunt probe legate de cine l-a sprijinit, cine l-a ajutat", a susţinut Traian Băsescu, la OTV.
Şeful statului a precizat că există un acord cu Indonezia "care nu necesită decât punerea în mişcare a mecanismului" extrădării lui Nicolae Popa.
Cererea de extrădare din Indonezia în România a lui Nicolae Popa, arestat provizoriu la 2 decembrie 2009, a fost transmisă, împreună cu documentele în susţinerea acesteia, Ambasadei României la Jakarta pe 9 decembrie 2009 şi înaintată autorităţilor competente din Indonezia. Extrădarea a fost solicitată în vederea punerii în executare a pedepsei închisorii de 15 ani aplicată inculpatului Nicolae Popa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi delapidare, în dosarul privind prăbuşirea FNI.
În aceeaşi emisiune Traian Băsescu a declarat că nu l-ar graţia niciodată pe generalul Stănculescu.
„Armata nu are dreptul să tragă în popor. Pot graţia un bătrân, chiar şi un tânăr care a fost condamnat pentru consum de droguri. Un general al armatei române acuzat că a ordonat să se tragă în popor nu poate fi graţiat", şi-a motivat preşedintele afirmaţia.
Băsescu: Am insistat doar pentru numirea ministrului de Externe şi a celui de Finanţe
Preşedin