Unul dintre factorii care a contribuit la dispariţia meteorologului din Munţii Ţarcu a fost lipsa echipamentului din dotare. Asta în contextul în care ei lucrează la o staţie meteorologică, aşa cum este cea din Ţarcu, amplasată la peste 2.000 de metri altitudine
Alpiniştii care i-au întâlnit ultima dată pe soţii Gruia povestesc că meteorologul, Ionuţ era nervos, din cauză că soţia sa a parcurs singură, pe jos, drumul de la telescaun spre Cabana Cuntu. De asemenea, oamenii spun că nici Ionuţ, nici Adriana, nu aveau un echipament adecvat pentru parcurgerea unui asemenea traseu. „Nu erau dotaţi corespunzător, pentru ceea ce urma să se întâmple”, spune Geanina, pe blogul său. Problema, însă este mult mai complicată, întrucât, în general, dotarea meteorologilor din vestul ţării lasă de dorit. Asta în contextul în care ei lucrează la o staţie meteorologică, aşa cum este cea din Ţarcu, amplasată la peste 2.000 de metri altitudine.
Nu le-a păsat cinci ani
„Meteorologii au primit ultimele echipamente acum cinci ani. Acesta este marea mea supărare. Am fost şeful Staţiei Meteo Ţarcu, pentru o perioadă lungă de timp, dar echipament adecvat pentru o astfel de altitudine nu am primit niciodată”, a declarat Raul Cristian Stepan, din Arad. „Toate evenimentele s-ar putea evita dacă Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie s-ar interesa ca oamenii angajaţi să aibă tot ceea ce le trebuie”, a adăugat fostul şef al staţiei meteo din vârful muntelui.
Promit dotări noi anul viitor
Faptul că dotarea este veche de cinci ani o confirmă şi conducerea Direcţiei Banat-Crişana. „Angajaţii au primit ultimele echipamente în anul 2004, dar încă nu sunt casate”, spune directorul direcţiei, Silvia Barbu. Aceasta a adăugat că noile echipamente sunt pe drum. „Trebuie să sosească cel târziu în luna ianuarie”, spune directorul.
Costul un