» Dosarele penale ale unor personaje grele au avut un traseu similar prin justitie: dupa ce procurorii s-au caznit, uneori ani la rand, sa faca urmarirea penala, judecatorii par sa evite judecata.
» In 2010, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Decebal Traian Remes, Codrut seres, Zsolt Nagy, Gheorghe Falca si Dinu Patriciu raman "imaculati" in fata judecatorilor: procesele lor sunt fie amanate la nesfarsit, fie suspendate la Curtea Constitutionala.
Mai multe dosare penale si de coruptie in care sunt implicati politicieni sau afaceristi ar putea fi cu usurinta incadrate intr-o categorie numita "la anul si la multi ani": judecatorii le amana la nesfarsit, dand curs diverselor cereri si exceptii din partea avocatilor celor inculpati. Anul 2010 gaseste toate marile procese de coruptie plutind in deriva, fie ca au fost deschise in 2009, fie mai demult. Romania se numara printre tarile in care populatia are o incredere extrem de redusa in functionarea justitiei, iar principala acuza pe care Comisia Europeana i-o aduce justitiei romanesti este lipsa de rezultate in randul politicienilor acuzati de coruptie sau alte infractiuni.
Fostul premier PSD Adrian Nastase a fost anchetat si trimis in judecata de atatea ori, incat dosarele sale penale au primit porecle, pentru a li se putea tine socoteala. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) lucra, in 2008, la nu mai putin de zece anchete pe numele lui Nastase. Liderul PSD incepe 2010 cu doua procese de coruptie aflate pe rol: "Trofeul Calitatii" si "Matusa Tamara". Primul dosar, adus in fata judecatorilor in ianuarie 2009, este in prezent suspendat la Curtea Constitutionala, la plangerea avocatilor lui Nastase. Pana pe 16 iunie, cand s-a intamplat acest lucru, procesul a fost amanat de patru ori. Nastase este judecat pentru ca si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a-si finanta ilegal campania electora