2009 a debutat şi s-a încheiat cu scandaluri de proporţii, vizaţi fiind procurori şi judecători de la instanţele din Bănie.
Pe tot parcursul anului, Justiţia din Craiova a fost cap de afiş în media naţională din cauza sentinţelor date în cazuri controversate precum „Gorbunov”, „Ucigaşul cu Ferrari”, „Don Costel” sau „Doamna Goga“.
În februarie s-a descoperit că Serghei Gorbunov, suspect principal în crima şi jaful de la Braşov, condamnat la 15 ani de puşcărie, a reuşit să convingă judecătorii craioveni să-l elibereze temporar din penitenciarul de Maximă Siguranţă, pe motiv că suferă de glaucom.
Anchetele au arătat că tandemul: medicul legist al penitenciarului, procurorul Marius Vlădoianu şi judecătoarea Maria Nicola - a fost cel care l-a eliberat pe Gorbunov pentru trei luni.
Cazul "Gorbunov" nu a fost elucidat
Deşi trecuse termenul şi ar fi trebuit să fie la închisoare, „deţinutul“ se afişa prin cluburi sau săli de sport. Craiova a fost atunci punctul fierbinte al anchetelor, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, de unde fusese lăsat să plece Gorbunov, până la Parchetul Judeţean şi Tribunalul Dolj.
Au loc demiteri în lanţ. Apoi, recursuri până la Curtea Supremă, câştigate de cei care s-au considerat demişi pe nedrept. După zece luni de cercetări, anchetatorii nu au încă imaginea finală a celor întâmplate în cazul „Gorbunov“. Un alt caz controversat în care opinia publică a criticat dur sentinţa magistraţilor craioveni este „Don Costel” supranumit de presă „interlopul din Guvern”.
Numit la începutul anului director al ANIF, despre Costel Iancu apar în presă detalii şi fotografii şocante în care un doljean legat cu lanţuri făcea trimitere la el. Din cauza scandalului mediatic Don Costel este retrogradat din funcţie, iar procurorii trimit dosarul la instanţă. Printre capetele de acuzare se numără răpire de pers