Răscumpărările plătite piraţilor au transformat satul de pescari Baraawe într-un oraş în plină dezvoltare.
Pentru străini, Somalia e o ţară îndepărtată şi abandonată, distrusă de război şi condamnată la haos. Cu toate acestea, undeva, la sud-est de capitala Mogadiscio, oraşul Baraawe, cu plajele sale minunate, este o oază de plăcere şi de bunăstare.
Altfel spus: bun venit în oraşul piraţilor. Aici, ei sunt eroii care împart prada cu cei săraci, ca Robin Hood. Reputaţia lor de „terorişti nemiloşi" şi „renegaţi" nu funcţionează la Baraawe. La una din intrările în oraş, pe o pancartă uriaşă se poate citi: „Bun venit la Baraawe, locul petrecăreţilor".
Aproape că nu-ţi vine să crezi că te afli în Somalia. Aici, nici vorbă de gropi, şosele stricate sau televizoare scoase din uz. Vilele în stil italian, înşirate de-a lungul plajelor, nu poartă vreo urmă de gloanţe. În doar cinci ani, răscumpărările plătite piraţilor au transformat satul de pescari Baraawe într-un oraş în plină dezvoltare, unde se găsesc ceasuri de lux, motociclete, gadgeturi electronice de ultimă generaţie şi chiar vaccinuri contra gripei porcine.
Din localuri se aud melodiile formaţiei Bon Jovi, iar antenele de telefonie mobilă dau oraşului o aparenţă de ordine, vegheată de seniorii războiului înarmaţi până-n dinţi. Sunt foşti pescari, majoritatea tineri, „convertiţi" la piraterie.
În regiune e concentrat un adevărat arsenal, de la muniţie uşoară la rachete şi mitraliere. Cu toate acestea, pacea şi calmul domnesc la Baraawe. „Aici, în loc să fie aţintite spre compatrioţii noştri, aşa cum se întâmplă la Mogadiscio, armele folosesc la îmbogaţirea noastră", se laudă un pirat autoproclamat „colonel" după 12 ani de experienţă în „branşă".
Nu e de mirare că mamele îşi îndeamnă fiicele să-şi găsească soţi printre piraţi. O garanţie că masa va fi mereu bogată, garderoba bine garn