Una dintre „veteranele” spectacolelor organizate de Anul Nou la TVR, regizorul muzical Alexandra Cepraga, îşi aminteşte de restricţiile impuse în programele din comunism. Sursa: Libertatea
Televiziunea Română organiza primul spectacol-maraton de Revelion între 1956-1957, „un program din cântecele şi din jocurile noastre româneşti”, aşa cum anunţa crainica, înainte de a închina un pahar de şampanie în cinstea privitorilor.
Puţini dintre cei care au stat, de-a lungul timpului, în spatele camerelor, pentru un program special în seara dintre ani, mai lucrează încă la postul public.
Regizorul muzical Alexandra Cepraga, un profesionist cu vechime de 35 de ani în TVR, şi Titus Munteanu - cu 43 de ani petrecuţi la postul naţional de televiziune - sunt doi dintre „veteranii” spectacolului de Revelion care mai lucrează şi acum în divertisment.
EVZ: Vă mai amintiţi primul Revelion TVR la care aţi lucrat?
Alexandra Cepraga: Era un tronson care s-a făcut în anul 1975 spre 1976, se numea „Istoria valsului”, iar regia era asigurată de Alexandru Bocăneţ, cu care am lucrat foarte mult din momentul în care m-am angajat. Protagonistul principal era pe atunci tenorul Ludovic Spiess, am avut orchestră mare în studio, am făcut înregistrări, suportul muzical, cu balet, cu costume frumoase, cu scenografie. Bocăneţ lucra cu soţia lui, Doina Levintza, care a avut o scenografie absolut specială, erau oameni care ştiau să trateze imaginea alb şi negru de aşa manieră încât să nu uiţi niciodată această compoziţie.
De altfel, comparativ cu filmările de acum, cele în alb şi negru rămân perfect în picioare, nicio clipă nu par depăşite şi vreau să cred că nici sunetul de atunci nu era mai prejos, deşi acum tehica este mult mai avansată în ceea ce priveşte editarea sunetului. Atunci se mergea foarte mult pe sunetul live, pe sunetul de in