Cunoscutul instrumentist şi culegător de folclor bucovinean s-a remarcat ca dirijor în numeroase ansambluri folclorice, alături de care a cântat în 13 ţări.
A avut norocul să se nască într-o familie de muzicieni. Doi unchi de-ai săi aveau multe instrumente muzicale aşa că Marian Constantin a început să cânte la trompetă şi la acordeon. A fost mereu susţinut de familie, care l-a încurajat să se prezinte, în anul 1963, la un concurs organizat de Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ pentru un post de instrumentist. A trecut examenul cu brio, iar din comisie au făcut parte personalităţi precum Ionel Budişteanu, dirijor al Ansamblului „Raspodia Română“ şi Dinu Stelian, dirijor la Ansamblul Armatei.
„După doar două zile am fost angajat la Ansamblul «Ciprian Porumbescu», unde am funcţionat în orchestra de muzică populară pe post de trompetist, iar ulterior am cântat la acordeon“, povesteşte Marian Constantin. De la vârsta de 27 de ani şi-a început activitatea de dirijor al Ansamblurilor „Ciobănaşul“, „Hora“ şi „Arcanul“, cu care a avut numeroase spectacole în ţară, dar şi în Finlanda, Suedia, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Germania, Polonia, Rusia, Iugoslavia, Ungaria, Ucraina şi Turcia.
„În Germania am avut onoarea să dirijez Ansamblul «Ciprian Porumbescu»“, explică suceveanul. În 1980 a fost profesor la catedra de acordeon de la Şcoala Populară de Artă, fiind în acelaşi timp şi dirijor al Ansamblului „Hora“. Marian Constantin a fost invitat periodic să facă parte din juriul concursurilor şi festivalurilor de folclor.
A publicat două culegeri de folclor instrumental
„Şi eu mă pot mândri cu faptul că am participat la numeroase festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale, unde am obţinut zece premii I, şase premii II şi mai multe premii III, dar şi menţiuni“, mărturiseşte dirijorul. Din 1999 şi până în prezent a participa