Romania a devenit noua Italie, dupa ce la recentele alegeri din Romania, presedintele Traian Basescu a fost reales cu 50,3%, comenteaza jurnalistii straini.
In ambele tari luptele din politica sunt prezente, polarizate si bizare, este remarca facuta de cotidianul american Wall Street Journal.
Comedia si melodrama premierului italian Silvio Berlusconi sunt cunoscute de toata lumea. Insa punerea esuata sub acuzare a presedintelui roman si alte scandaluri politice au fost rareori observate in afara Bucurestiului.
Dar paralelele sunt remarcabile. Ambele tari se declara democratice dupa ce si-au executat dictatorii, pe Benito Mussolini ( 28 aprilie 1945) si pe Nicolae Ceausescu (25 decembrie 1989.
Ambele au iesit din dictatura vulnerabile din punct de vedere economic si cu multi prieteni in Occident, temandu-se ca nu pot sustine democratia. Insa timp de 20 de ani, cu sprijin din America si Europa de Vest, au devenit tari democratice, mult mai prospere, si din punct de vedere economic si militar, relevante membre ale Uniunii Europene si NATO.
Astazi, ambele continua cu verva sa isi sustina inalta clasa in domenii precum cel artistic si creativ, cu relatiile de pace pe care le au cu minoritatile si vecinii, coruptie si cultura (Herta Muller, nascuta in Romania, a castigat premiul Nobel pentru Literatura in 2009).
Cu aproape 22 de milioane de oameni, Romania este a saptea tara din Uniunea Europeana ca numar de locuitori. Chiar daca a iesit din comunism intr-o gaura mai profunda decat aproape orice alt satelit fost sovietic, Romania a parcurs un drum lung intr-un timp relativ scurt. Ea a atras mai mult de 100 miliarde dolari in investitii straine directe.
Timp de cinci din ultimii sase ani, rata de crestere a fost de aproape 7%, una dintre cele mai ridicate din Europa de Est sau Vest. In mai p