Peste 15.000 de participanti la fondurile de pensii din Pilonul II s-au mutat de la fondul pe care il alesesera initial si s-au orientat catre alte fonduri. Cei mai multi – o treime – s-au indreptat catre liderul pietei, fondul ING, atrasi probabil de pozitia dominanta, dar si de cresterea valorii unitatii de fond (sau VUAN).
Printre datele statistice puse la dispozitia publicului de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sunt si cele care urmaresc trimestral migratia participantilor de la un fond la altul. Legislatia Pilonului II permite unui participant sa schimbe fondul si administratorul pentru care a optat initial daca, sa zicem, nu este multumit de alegere sau a fost repartizat aleatoriu. Apropo de repartizarea aleatorie: datele arata ca, in ultimul semestru cel putin, cam 18-19.000 de persoane au fost "arondate" in fiecare luna prin sistemul automat de repartitie. Cu alte cuvinte, nu isi aleg oamenii fondul, ci un program de calculator face asta in locul lor.
Cum aratam, chiar daca sunteti in situatia descrisa anterior si ati nimerit la un fond de pensie de care nu sunteti multumit, nimic nu va obliga sa ramaneti captiv. Va puteti transfera la un alt fond, cu atat mai mult cu cat dupa primii doi ani de la aderare transferul se poate face fara penalitati.
Penalitatea de transfer este o taxa pe care participantul o plateste in cazul in care se muta cu banii la un alt administrator de fond de pensii mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent. Limita maxima a penalitatii de transfer este stabilita prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. In acest moment, toate cele 12 fonduri active in piata percep 5% din activul personal al participantului. Cu alte cuvinte, daca presupunem ca ati ales fondul A chiar din primele zile ale campaniei initiale de aderare, d