„Mansfield Park”, ecranizarea romanului omonim scris de Jane Austen, este un film inteligent, presărat cu o doză consistentă de rafinament britanic.
În trecut, femeile erau tratate ca simple mobile neînsufleţite, asta până când se căsătoreau şi începeau să-şi exercite puterea manipulându-şi soţii şi copiii. Aşa stă situaţia şi în „Mansfield Park”, serialul care poate fi descris ca o poveste despre bani, dragoste şi căsătorie.
Intrigi complicate
La 10 ani, Fanny Price (Sylvestra Le Touzel), sărmana fată săracă, se mută în luxosul Mansfield Park, proprietatea un chiului său, Sir Thomas (Bernard Hepton). Deşteaptă şi dotată cu talent de scriitor şi cu un spirit critic de observaţie, tânăra Fanny nu este privită cu ochi buni de soţia şi de cei patru copii ai unchiului său.
Familia o acceptă pe Fanny, însă nu o tratează ca pe egala lor. Situaţia tinerei domnişoare nu este uşurată deloc de cele două fete răsfăţate ale familiei Bertram.
În cele din urmă, Fanny reuşeşte să-i cucerească simpatia şi afecţiunea lui Edmund (Nicholas Farrell), fiul cel mai tânăr al lui Thomas. Cum socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, tânăra domnişoară îi atrage atenţia şi vecinului Henry Crawford (Robert Burbage), spre fericirea unchiului Thomas.
Distribuţie pe sprânceană
La succesul filmului a contribuit şi distribuţia extrem de bine aleasă. Sylvestra Le Touzel o întruchipează strălucit pe Fanny cea inteligentă, cu replici mereu la înălţime. Bernard Hepton este unchiul autoritar pe care ni l-am imaginat, în timp ce Robert Burbage este simpatic în rolul de îndrăgostit fără scăpare.
Fanii lui Jane Austen vor fi încântaţi. Viziunea studiourilor BBC din 1983, de altfel şi prima ecranizare a romanului care fost publicat în 1814, este una extrem de fidelă, spre deosebire de filmul