Ultima noapte a anului aduce o eclipsă parţială de Lună. În plus, avem parte şi de Lună albastră, deoarece este a doua Lună plină din decembrie.
Eclipsă de Revelion
"În seara zilei de 31 decembrie, vom avea o eclipsă parţială, deoarece o mică parte din lună va fi umbrită de Pământ", spune Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Cercetătorul spune că fenomenul va debuta la ora 19:15, ora României, iar faza maximă va fi atinsă la 21:22.
"În seara de 31 decembrie, dacă se uită pe cer, oamenii vor putea observa cu ochiul liber o culoare roşiatică în partea de jos a discului lunar", adaugă reprezentantul Observatorului.
Eclipsa parţială se va sfârşi cu jumătate de oră înainte de sfârşitul anului. Pentru pasionaţii de astronomie, o eclipsă totală de Lună va avea loc în iunie 2011.
Citiţi mai multe despre eclipsă pe site-ul Observatorului "Amiral Vasile Urseanu".
Luna albastră apare la 2-3 ani
Denumirea, "Lună albastră", este una colocvială, sensul dorit fiind acela de fenomen foarte rar. Iunie 2007 a fost ultima lună calendaristică în care am avut parte de două Luni pline.
Aceste evenimente astronomice au loc foarte rar deoarece durata medie la care apare o Lună plină pe cer este de 29,5 zile (perioada sinodică).
"Termenul "Blue Moon" a apărut în 1937, într-un almanah american. Noi, astronomii, nu avem un astfel de termen, deoarece nu e un fenomen astronomic, e o simplă Lună plină. O astfel de lună albastră are loc la fiecare 2-3 ani", spune Adrian Şonka.
De ce "Lună albastră"
Adrian Şonka spune că, iniţial, a 13-a lună plină dintr-un an era considerată lună albastră. Indienii din Statele Unite dădeau nume lunilor anului, iar una dintre denumiri era de "Lună albastră".
Aşadar, denumirea p