- Traditiile stramosesti sunt pastrate la mare cinste.
Sunt multe sarbatori peste an, iar romanii se pot lauda ca inca mai pastreaza traditia. Acest lucru este evident inca in satele din Banatul Montan. Astfel, ajunul Anului Nou este perioada din an cand vechile obiceiuri si superstitii sunt simtite si asa sunt transmise mai departe. Anul Nou este socotit a fi unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognozarea vremii sau a recoltelor viitoare. In noaptea de ajun, sunt taiate dintr-o ceapa 12 foi - cate una pentru fiecare luna. Prezicatorul pune in cantitati egale sare in fiecare coaja si urmeaza aprecierea lunilor ploioase in dimineata de 1 ianuarie, dupa cantitatea de apa acumulata in cupele foilor de ceapa.
Gospodinele dau de mancare pasarilor din ciur ca gainile sa faca oua multe si nici un animal nu va primi de mancare inainte de a gusta cateva graunte amestecate cu nuci pentru a fi sanatoase. Gospodina bate peretii grajdului cu bata de alun ca sa alunge relele, face urari animalelor, da pe rand de mancare gainilor, cailor, vacilor si oilor. Ana Beta din Goruia spune ca ,,este o traditie veche pe care si eu am mostenit-o si o voi da mai departe fiindca asa este bine. Nu stau eu acum sa analizez daca este sau nu asa, dar tare bine ma simt cand fac toate astea si vad ca cei patru copii ai mei le invata si ei."
Primul lapte muls in noul an este dat numai copiilor pentru ca acestia sa fie curati ca laptele.
GHICIT
Tinerele fete sunt nerabdatoare sa-si afle ursitul si noaptea de ajun de An Nou este cea mai prielnica pentru asa ceva. Ele se piaptana si se uita in oglinda care are cate o lumanare in cele patru colturi si sunt sigure ca acolo isi vor vedea si ursitul. Ba mai mult, ele stiu sa ghiceasca cum va fi acesta: de va fi bogat sau sarac, sanatos sau aprig la manie. Dupa aceeasi metoda, ele afla si dupa cati ani se vo