De mai bine de un deceniu, artista moldoveancă susţine concerte pentru românii stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Născută într-o familie de oameni simpli şi cu frică de Dumnezeu din Dorohoi, Brînduşa Covalciuc Ciobanu a iubit mereu cântecul popular.
Elevă la Şcoala generală nr. 2 din localitate, Brânduşa a fost „descoperită“ de doamna profesoară Prodan, care a şi trimis-o la Festivalul „Pe fir de baladă“, la Târgu Jiu, unde a primit Marele premiu, distincţie care avea să determine un destin.
Umplea stadioanele înainte de 1989
În clasa a VIII-a a fost sfătuită să urmeze cursurile liceului de muzică din Botoşani. Aşa se face că artista a aşezat la temelia pregătirii sale studii de canto cu profesorul Maria Cojocaru. Era elevă în clasa a X-a când a devenit componentă a orchestrei de muzică populară „Rapsozii Botoşanilor“ şi a fost luată sub aripa protectoare a maestrului Ioan Cobâlă. Aici i-a apărut Brânduşei Covalciuc Ciobanu şi primul disc, cel de debut, atât de drag fiecărui cântăreţ. Au urmat alte două discuri înregistrate la Electrecord.
Vocea, talentul şi bucuria pe care o arată la fiecare întâlnire cu publicul au făcut-o cunoscută în lumea muzicii populare. Alături de Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu ori Sofia Vicoveanca, Brânduşa Covalciuc Ciobanu umplea sălile de spectacole şi stadioanele la fiecare concert.
„Erau vremuri frumoase, când aveam concerte la două-trei zile. Veneau mii de oameni să ne vadă. Era o nebunie să cânţi în faţa unui stadion arhiplin, iar lumea să te aplaude şi să te cheme la bis“, mărturiseşte artista.
Anii ’90 au adus schimbarea şi în viaţa cântăreţei. Puţină vreme a cochetat cu învăţământul. Cinci ani a predat limba franceză ca profesor suplinitor la Liceul Pedagogic din Botoşani. Un an mai târziu a descoperit farmecul televiziunii. Patru ani a realizat şi a