Gheorghe Iancu este veteranul ceasornicarilor reşiţeni. Meşterul pe care îl cunoaşte tot oraşul a reparat peste 150.000 de ceasuri până acum.
PROFIL
NĂSCUT. 24.01.1947, localitatea Şeitin, judeţul Arad
EDUCAŢIE. Şcoala profesională de ceasornicari
JOB. Ceasornicar
FAMILIE. Căsătorit, doi băieţi
Ceasornicarul practică această meserie de aproape jumătate de secol. Mâinile lui iscusite au reparat, în toţi aceşti ani, aproximativ 150.000 de ceasuri. În momentul în care a fost înscris la şcoala profesională de ceasornicari nu a ştiut mai nimic despre această meserie, dar în timp a învăţat secretele fiecărui şurub, rotiţe sau punţi.
„Am venit de la Şeitin la Reşiţa la un unchi. Mă înscrisesem la şcoala de strungari. Tatăl unui prieten ştia de şcoala de ceasornicari de la Galaţi şi a insistat să mergem acolo. M-am obişnuit destul de greu de la sat la oraş, stăteam la internat, dar am fost fascinat de Dunăre şi de vapoare. Am trecut repede peste cei trei ani de şcoală, apoi am venit la Reşiţa”, spune cu mândrie ceasornicarul.
„E important să ai răbdare”
Gheorghe Iancu a îndrăgit meseria în timp, iar acum nu ar mai da-o pentru nicio altă profesie. Pentru ca profesia lui să nu se stingă, tainele şi secretele ceasurilor au fost împărtăşite şi unuia dintre băieţii săi. „Meseria mea este deosebită. Este nevoie de dăruire pentru a o putea practica. În timp am format cinci generaţii de ceasornicari. Este important să ai răbdare şi să te concetrezi atunci când repari ceasurile. Fac tot posibilul să nu-mi zboare gândul în altă parte, chiar dacă este vorba doar de o simplă reparaţie, concentraţia trebuie să fie maximă”, explică Gheorghe Iancu.
Se relaxează când munceşte
Gheorghe Iancu vine la lucru cu mare drag. Stă în ceasornicărie şi 10 ore pe zi. În momentul în care ceasul ajunge în mâinile sale ai